Kiállítások archív

 

Bornemisza Eszter - Kapcsolódások

Kiállításmegnyitó

szeptember 5-én 18:00 órakor
az Artus Galériában

Megnyitja: Oltai Kata művészettörténész és kurátor

Bornemisza Eszter textilművész legújabb munkái láthatóak szeptember 5-től az Artus Stúdióban.
Térképek, letűnt idők lenyomatai szövik át a sorsokat, emlékeket, profán hétköznapi jelenünket. A föld színeit, rozsdákat, barnákat átítatják az ember okozta sebek vér színei. A vegyes technikával, textilből, papírból és műanyagból összeálló munkákban összekapcsolódnak a tér és idő szövetei.

Bornemisza meghivo1 page 001

A kiállítást szeptember 30-ig megtekinthető az Artus Stúdió nyitva tartási idejében: 
hétköznapokon 12:00 - 18:00 óráig, 
valamint a meghirdetett előadások ideje alatt 18:00 - 22:00 óráig

Finisszázs

könyvbemutatóval

szeptember 29-én 18:00 órakor 

 
Jurák Domonkos Gábor
 
Kiállítás megnyitó: 2017. június 21.  19:00 óra
A kiállítást megnyitja: Berta Ádám, író
Helyszín: Artus Stúdió
 
jdg meghivo kicsi web
 
 

A kiállítás 2010-16 között, olaj-vászon technikával készült festményekből válogat. Jurák Domonkos Gábor önálló, absztrakt útjának első hét évét mutatja be. A címben szereplő pigment arra utal, hogy a színek természetes, valódi anyagokból származnak, a karcolás pedig – azon túl, hogy a kiállított képekre jellemző technika – felidézi, hogy a bontó és építő eszközök a világban és a művészetben is mindig elválaszthatatlanok egymástól.

A kiállított képek, néhány kivételtől eltekintve, nonfiguratív ábrázolásokból indulnak ki. Bár egészen nem érik el a figuralitást, helyenként azzal határossá válnak. Egyfajta játékot kezdeményeznek a befogadó kreativitásával, hogy kibontakozhasson a látvány személyes, ösztönös értelmezése.

A festmények alaptémája a sokféleség és az abban jelenlevő motívumok összehangolása, különböző világok kapcsolódásai. Jurák Domonkos Gábor művészete folyamatosan új utakat kutat, arra törekedve, hogy mindezeket egy stílusba komponálja össze.

A hosszú ideig, olykor több éven keresztül készülő képek mikrostruktúrák és nagyobb szerkezetek összességét jelenítik meg, amelyekbe a saját élmények zárványként kerülnek be, máskor kicsapódnak vagy üledékként lerakódnak. Lassan kristályosodó tapasztalatok fuzionálnak minden egyes képen belül, a részletek viszonylataiban, illetve a különböző képeket összekötő asszociációk révén is.


Jurák Domonkos Gábor világképének aktív elemei olyan eltérő közegekből érkeznek, mint a buddhizmus, a taoizmus vagy a sámánizmus; személyiségfejlődésének lenyomata vibrálva tölti be a kiállított képek és a bennük rejlő érzések, gondolatok terét.


A kiállításmegnyitó alatt, a képek részleteiből összeállított videóanimáció lesz látható.

Beszédes Noémi - fotográfus, művészettörténész

A kiállítás megtekinthető július 31-ig a Stúdió nyitvatartási idejében.

www.jdg.hu

információ:+36 20 409 1152

 


Dr. Nagy Miklós fotókiállítása az Artus Stúdióban
megnyitó: 2017. április 7. 18:00 óra

 

a kiállítást megnyitja: B. Nagy Anikó
A megnyitón közreműködik Stummer Márton gitáron és Nemes - Jeles Judit fuvolán.
A kiállítás megtekinthető 2017. május 7-ig a Stúdió nyitvatartási időejében.

Nagy Miklos meghivo


 

Artus lakók
megnyitó: 2016. november 10-én 19 órakor

A kiállítást megnyitják: a művészek

Kiállítók: Baló Dániel, Bálint Ádám, Csató József, Fischer Balázs, Ilka Rita, Király Gábor, Knyihár Bence, Mohácsi András, Nagy Géza, Nádor Tibor, Rabóczky Judit, Varga Virág

A kiállítás megtekinthető: 2017. január 6-ig

téglafal


Performatív tér

2016. 09. 23-án  19.00 órakor

a BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszék, valamint a MOME Tárgyalkotó Tanszék közös kiállítása a Design hét keretében

Kurátorok: Nádor Tibor (festőművész), Sebestény Ferenc (építész), Mohácsi András (szobrász)

 

a kiállítást megnyitja az Artus - Goda Gábor társulat performansza

Sebestény Ferenc,

valamint a Holdkórosok zenekar.

A kiállítás megtekinthető október 2-ig.

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Tárgyalkotó Tanszék és a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 2015. év őszén indítottak közös kurzust, melynek eredmnyeként egyben lezárásaként jön létre a szeptember 23-án nyíló kiállítás Performatív tér címmel.

performativ ter kicsi webre

A kurzus vezetői korábbi munkáik alkalmával külön-külön is foglalkoztak színházi produkciók tereivel. Nádor Tibor és Sebestény Ferenc korábbi (és jelenlegi) munkái révén a koncepcióba bevonódott az Artus Stúdió is. Az Artus társulata hagyományosan és visszatérően kérdez rá előadásaiban a színházra, mint térre, ami egy speciális interakció – produkció - vizuális keretét adja.

A kurzus nem egy konkrét előadáshoz kapcsolódó díszlet megalkotását célozta meg. A téri összefüggések vizsgálata, kísérletezés és kutatómunkát követően egy adott TÉR oly módon való felhasználását kívánták elérni, hogy az alkalmassá váljon újragondolásra, újra értelmezésre. Az volt a cél, hogy a térkísérletek során olyan terek keletkezzenek, amelyekre a színházi közeg reagál.

Az integráció egyik lényege, hogy a képzés maga egy folyamattá váljon. A három részre osztott képzés első részében a hallgatók egy 4 hetes, úgynevezett „akció modellezés” stúdiumon vettek részt a BME Rajzi és Formaismereti Tanszékén Répás Ferenc oktatói közreműködésével. Ebben a részben a hallgatók 2-3 fős csoportokban maketteket építettek, amelyeket maguk világítottak és fotóztak. Egyfajta látványtervezést gyakorolhattak.

A képzés második részének a MOME adott otthont és tartalmi keretet. A MOME alapvetően a hagyományos technikák és modern anyagok együttesét egyaránt alkalmazza. A kísérletezés

folyamán léptékeit tekintve nagy méretekben, egyszerű anyagokkal kutatták a tér tagolásának, karaktermódosításának kérdéseit.

A MOME és a BME kurzusai erőteljesen igényelték az improvizatív képességek alkalmazását, más szóval nem tervezésen volt a hangsúly. A hallgatóknak viszonylag gyorsan kellett döntéseket hozniuk, majd kivitelezni és elemezni a felmerült ötletek megvalósításának eredményeit. Ez a két tapasztalat kiegészült Kocsis Gábor, az Artus világítástechnikai vezetőjének kurzusával.

Ezt követően vette kezdetét a kurzus harmadik egysége, ahol az Artus Stúdió területén konkrét helyszínek vizsgálata történt. A képzésnek ebben a szakaszában már feladat volt konkrét felvetések vázolása és makettezése.

A „Performatív tér” című kiállítás anyaga ezekből a kísérletekből született reprodukciókat és performálisan megjelenő térformákat tartalmazza.