Arccal a halnak - az Artus újgenerációs programja

 

 

Kedves Közönségünk!

Az Artus Stúdió feladatának tekinti, fiatal, az útjuk elején járó alkotók felkarolását, támogatását, akik művészeti iskolákban vagy más egyéni utakon kezdték, kezdik alkotói pályájukat. A program ehhez kíván kezdeti „felhajtóerőt” adni. Célunk, hogy kezet nyújtsunk egy szép, de annál nehezebb út első lépéseinek megtételéhez. Az év során hat alkotó kap lehetőséget, hogy próbáljon és bemutatót tartson az Artus Stúdióban.

 

az ARCCAL A HALNAK az Artus újgenerációs programja
következő 2 részes estje  az ARTUS Stúdióban: 
2016. szeptember 16-án és 17-én
20:00  órakor


 

Unknown Text – Insert /Tőled tanultam az egyéniségem/

„Minden test mindaddig nyugalomban vagy az egyenes vonalú egyenletes mozgás állapotában marad, amíg a rá ható erők mozgásállapotának megváltoztatására nem kényszerítik.” (Newton I. törvénye)

Az „Insert” a személyiség külső tényezők hatására történő alakulásával foglalkozik. A koreográfia három emberi test egymásra ható mozgásával szimbolizálja az énkép dinamikus fejlődését, ahol a figyelem a jelenség absztrakt leképezésére és annak mechanizmusára irányul. A különböző hatások feldolgozása és beillesztése sokszor magunk számára is egy láthatatlan folyamat, melynek pontos következményei nem írhatók le képletekkel. Éppen ezért célunk a tánc- és a vizuális művészet eszközeivel olyan akció-reakció fejezetek megjelenítése, ahol akár több különböző hangulatú és látványú végkifejlet tárul a néző elé. Mindezt az események újrajátszódásával és a külső erők változtatásával próbáljuk elérni.

Az „Insert” tehát nem egy lineáris vázra komponált darab, akárcsak Max Frisch Játék az életrajzzal című drámája, melyben a főszereplő „mi lett volna ha… ? ” kérdéseire az életrajzának újrajátszásával kap válaszokat, illetve lehetőséget egy alternatív befejezésre.

Alkotók / Előadók:  Békési Szanett, Oláh Balázs, Sessi Kriszta
Installáció, Zene:  Békési Ervin
Jelmez: Hornyák Dóra
PRODUKCIÓS PARTNER : KATLAN CSOPORT
Támogatók: Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány

 

 

 Yin
 

A kínai taoista filozófia a yin és yang elvén alapszik. Szimbólumában megjelenik egy mindenre kiterjeszthető világnézet, amelyben az ellentmondások összefonódnak és függenek egymástól. Amikor kimondjuk a yin szót akaratlanul is gondolunk a yangra. Egy fogalom felvázolásánál, mindig mögötte rejlik annak ellentettje, amely nélkül nem is létezne. Míg a yin többek között a hideg, a víz és a nő, addig a yang a meleg, a tűz és a férfi szimbóluma. Így a yin látszólag nem egész, mégis önmagában is teljes. Az előadás olyan elmék szüleménye, akik rendkívül különbözőek, de mélyen gyökerezik bennük a hasonlóság. A táncosok nem eljátszák szerepként a nőiséget, hiszen két női szereplő van a színpadon. Megkomponált, színpadias és parodikus jelenetekkel mutatják be, hogy számukra mit jelent nőnek lenni. Beáztatják a humor filterét az élet vizébe és keresik azt az ízesítést, ami a szélesebb közönség számára is fogyasztható. A darab elején alázattal ajánlják fel munkájuk gyümölcsét a közönségnek, jelezve, hogy a tánc mindkettejük számára nem csak szépség és izzadtság. A témában sokféle asszociációval dolgoznak, azonban konkrét mondanivalójuk sokszor csak a sugallás szintjén jelenik meg, mint például a női szeszély, a szexizmus és az erőszak. Emellett az is felmerül, hogy a vallási gyökerű indiai tánc átalakulhat-e gyermeteg civakodássá, miközben a földön hempergő kortárstánc keresi, hogy hogyan lehet emelkedett. A sok szerep után végül a tiszta tánc lesz az, amely lemossa az előző kérdésfelvetéseket és hagyja, hogy csak ők legyenek. Azok akik. Nők.

 

Bemutatja a MoTus Mozgásszínházi Egyesület
Alkotók / Előadók: Tóth Laura, Závodszky Rita

 


 

Akik eddig voltak:

DA-DA-DOG Formáció : Aki a spenótot szereti

Drávucz Petra - Szűcs Dóra Ida: Útszeretők

Szombati Anett, -Tóth Laura: Elhallgatott hétköznapok

Vavra Júlia - Szeri Viktor: Sugárveszély

Zebulon Projekt: Nem maradtam abba

Szeri Viktor: You take my breath

Nagy Fruzsina: Egy madár, amely néz

Podmaniczky Dorottya - Mikó Dávid: MITOSIS

DART: Give in

12z zenekar/Juhász Adél/Vavra Júlia: GLORY WHOLE

Kritikák, írások:

http://www.tanckritika.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=756:farkas-kristof-imadok-elni-&catid=3:kritika&Itemid=2

http://www.tanckritika.hu/kategoriak/kritika/891-kovacs-natalia-harmas-ut

http://www.es.hu/krall_csaba;a_test_hangja;2016-03-17.html

http://m.magyarnarancs.hu/szinhaz2/nem-maradtam-abba-98545?pageId=15

https://kni7.wordpress.com/tag/arccal-a-halnak/

 Jegyár:   1.600 Ft  / Teljes árú

               1.000 Ft / Kedvezményes 

           

 Jegyfoglalás: 

 e-mailen :Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">