Ulysses nappalija

 

Következő előadások: 2017. június 16-17-18.

helyszín: ARTUS Stúdió (XI. Sztregova u. 7.)

Jegyfoglalás: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

  

<<<  Lap 1/3  >>>

 

Az örök visszatérés mítosza az emberiség egyik legalapvetőbb kérdését veti fel. Hová tart az ember, aki egész életében úton van?

Mindannyian Odüsszeuszok vagyunk. Legbelül mindig utazunk s a világunk akkor válik teljessé, mikor végre hazaérünk.

 „Az Artus-gyárépület hatalmas csarnokának dohányzóasztalokkal és ülőgarnitúrákkal berendezett alkalmi nappalijában foglalnak helyet a nézők. A közönség és az előadók közötti választóvonal teljes felszámolása itt funkcióval bír: a nézők az előadók közvetlen közelségében átélhetik, hogy egy kialakuló mítosz szereplői.”

/Kutszegi Csaba/

alkotó-előadók: Bodóczky Antal, Boross Martin, Debreczeni Márton, Dombi Kati, Ferencz Krisztina, Fischer Balázs, Goda Gábor, Gold Bea, Kocsis Gábor, Mózes Zoltán, Nagy Ágoston, Nagy Csilla, Téri Gáspár, Tucker András, Virág Melinda
rendező: Goda Gábor

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Az előadás létrejöttét inspirálták:

1. Odüsszeusz, Ulysses – és az örök visszatérés mítoszaulysses 2869 jamborzs
Homérosz Odüsszeusza húsz évig hajózott a tengeren - Joyce Ulyssese egy napon át bolyongott Dublin városában. A végeérhetetlennek tűnő utazás az Ulysses nappalijában egy előadás idejébe sűrűsödik. Ahogyan Joyce ír, úgy alkot az Artus: a belső utazás látomásszerű képek szövetét tárja fel, az ember tudatában villanásszerűen, egyszerre jelennek meg a tér és az idő legkülönbözőbb pontjai és az ott zajló történésekről szerzett impressziók.

2.Kérész Művek
A Kérész Művek előadásai nyitott próbafolyamatként, a nézők jelenlétében építették az Ulysses nappaliját.A 2010-ben megkezdett rendhagyó performanszkocsma-sorozat minden epizódja egyszeri előadás, premier, melyet a résztvevők egyetlen intenzív nap alatt hoznak létre. A spontaneitás és a pontos kidolgozottság paradox módon egyszerre érvényesül: a Kérész-performanszok végleges formájukat csak a nézők jelenlétében nyerik el.
 

img 1182

3. Földhajó 

 

shot0004.jpg 14.  Egy-Nap-Fordulat
„Fent álltam a hegyen, és lassan megfordultam egyszer a saját tengelyem körül. Egyszerűen körbefordultam, de egy nap, azaz 24 óra alatt. Annyi idő alatt, mint ahogy a Föld fordul meg a tengelye körül. Egy napot álltam egy helyben, lassan mozdulva, fordulva, összehangolódva, eggyé válva a Földdel.
Forgás közben újrafogalmazódott a világ:
A közvetlen valóság és a látomások együtt léteznek.
A Föld nem a lábam alatt van, hanem körülvesz.
A zaj a csend része.
Nem itt állok, hanem mindenhol.

Az Egy-Nap-Fordulat rítus és meditáció, tele fájdalmas és egyben felemelő ellentmondásokkal." /Goda Gábor/

Antinomia web

 

5.Antinómia
Az ellentmondásokban rejlő teljesség.
Egy este a nappaliban.

 

 

  

 

 

Kritikák:

Kutszegi Csaba: Goda-fordulás a hétköznapi hősökhöz (szinhaz.net)

Varga Sándor Márton: Ulyssesnek nincs is nappalija! (tanckritika.hu)

Ferencz Krisztina: Rítus a színházban - Gondolatok Goda Gábor Ulysses nappalija című előadása alapján (Tánctudományi Közlemények, 2011/2)

 

 Támogatók: NKA, EMMI, Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, Vylyan Borászat


Jegyárak: Teljes árú           2400Ft 

                 Kedvezményes    1600 Ft