Performatív tér

kiállítás megnyitó

a BME Építészmérnöki Kar Rajzi és Formaismereti Tanszék, valamint a MOME Tárgyalkotó Tanszék közös kiállítása a Design hét keretében

Kurátorok: Nádor Tibor (festőművész), Sebestény Ferenc (építész), Mohácsi András (szobrász)

 

2016. 09. 23-án  19.00 órakor, a kiállítást megnyitja

 

az Artus - Goda Gábor társulat performansza

Sebestény Ferenc,

valamint a Holdkórosok zenekar.

 

A kiállítás megtekinthető október 2-ig.

 

 

helyszín: Artus Stúdió (1116 Bp., Sztregova u. 7.)
 

 

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Tárgyalkotó Tanszék és a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) 2015. év őszén indítottak közös kurzust, melynek eredmnyeként egyben lezárásaként jön létre a szeptember 23-án nyíló kiállítás Performatív tér címmel.

 

performativ ter kicsi webre

A kurzus vezetői korábbi munkáik alkalmával külön-külön is foglalkoztak színházi produkciók tereivel. Nádor Tibor és Sebestény Ferenc korábbi (és jelenlegi) munkái révén a koncepcióba bevonódott az Artus Stúdió is. Az Artus társulata hagyományosan és visszatérően kérdez rá előadásaiban a színházra, mint térre, ami egy speciális interakció – produkció - vizuális keretét adja.

A kurzus nem egy konkrét előadáshoz kapcsolódó díszlet megalkotását célozta meg. A téri összefüggések vizsgálata, kísérletezés és kutatómunkát követően egy adott TÉR oly módon való felhasználását kívánták elérni, hogy az alkalmassá váljon újragondolásra, újra értelmezésre. Az volt a cél, hogy a térkísérletek során olyan terek keletkezzenek, amelyekre a színházi közeg reagál.

Az integráció egyik lényege, hogy a képzés maga egy folyamattá váljon. A három részre osztott képzés első részében a hallgatók egy 4 hetes, úgynevezett „akció modellezés” stúdiumon vettek részt a BME Rajzi és Formaismereti Tanszékén Répás Ferenc oktatói közreműködésével. Ebben a részben a hallgatók 2-3 fős csoportokban maketteket építettek, amelyeket maguk világítottak és fotóztak. Egyfajta látványtervezést gyakorolhattak.

A képzés második részének a MOME adott otthont és tartalmi keretet. A MOME alapvetően a hagyományos technikák és modern anyagok együttesét egyaránt alkalmazza. A kísérletezés

folyamán léptékeit tekintve nagy méretekben, egyszerű anyagokkal kutatták a tér tagolásának, karaktermódosításának kérdéseit.

A MOME és a BME kurzusai erőteljesen igényelték az improvizatív képességek alkalmazását, más szóval nem tervezésen volt a hangsúly. A hallgatóknak viszonylag gyorsan kellett döntéseket hozniuk, majd kivitelezni és elemezni a felmerült ötletek megvalósításának eredményeit. Ez a két tapasztalat kiegészült Kocsis Gábor, az Artus világítástechnikai vezetőjének kurzusával.

Ezt követően vette kezdetét a kurzus harmadik egysége, ahol az Artus Stúdió területén konkrét helyszínek vizsgálata történt. A képzésnek ebben a szakaszában már feladat volt konkrét felvetések vázolása és makettezése.

A „Performatív tér” című kiállítás anyaga ezekből a kísérletekből született reprodukciókat és performálisan megjelenő térformákat tartalmazza.

 

A kiállítás nyitvatartási ideje:

hétköznapokon: 10 órától 18 óráig
szombaton: 12 órától 18 óráig, vasárnap zárva.
illetve október 1-jén és 2-án 12 órától 22 óráig megtekinthető.
 
Iratkozz fel hírlevelünkre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.