Goda Gábor: a Szél kapuja

 

Bemutató: 2019

 

Az Artus 2019-ra tervezett új alkotása a Lábán díjas Cseppkánon és a Raj gondolati felvetéseinek folytatásaként egy erős látványvilágú, nagy terű, sok szereplős, élő zenés előadás.

A bemutató az új Nemzeti Táncszínházban, 2019 tavaszán lesz, terv szerint a Tavaszi Fesztivál keretében. Azt követően a Nemzeti Táncszínház tartja repertoáron.

 
A Cseppkánon felveti, hogy az ember csak más emberekkel együtt, egy nagyobb egység részeként, kapcsolatai révén az, aki. A Raj az egyén és a közösség döntési lehetőségeit vizsgálja.

A Szél kapuja továbbfolytatva a korábbi két előadás gondolatmenetét azt kutatja, hogy hol van az a valami, ami a döntéseket meghozza. Ez alkalommal az agykutatás legújabb eredményeit, felfedezéseit vesszük alapul, hogy abból személyes, a valós életünket meghatározó, fontos kérdéseket tehessünk fel.

Vajon jó helyen keresünk, amikor keresünk valamit? Hol keressük gondolatainkat, érzéseinket? A testben? Az agyban? A szívben? A sejtjeinkben? Egymásban? Kapcsolataink terében? Cselekedeteinkben? Vagy máshol? Hol a tudat? Hol az elme? Hol a lélek?


A tér és a tudat párhuzama az előadás gerince. A keleti filozófiákban a szél a tudat analógiája, mely önmaga sosem látszik, csak a hatását érzékeljük. Általa mozdul meg az anyagi világ, felébred, kimozdul, megújul.

A kínai nyelvben a Feng Fu - a szél kapuja - a fej azon pontját jelenti, amit mi öreglyuknak hívunk. Ha a Feng Fu megnyílik, a régi, poros gondolatok, melyeken napok vagy évek óta ismételten rágódtunk, kiszellőznek, így a helyükre friss, éber, intuitív gondolatok érkezhetnek.

Ami a Földön a szél, az Égben, csillagok közti tér, az Emberben az elmébe zárt szellem.

Ahogy a Cseppkánonban a víz, az eső, úgy a Szél kapuja előadásban a szél állandó jelenléte teremt szövetet a képeknek, jeleneteknek, akcióknak.

 
Inspirációk:
Dr. Norman Doidge: Hogyan gyógyul az agy? (Figyelemre méltó felfedezések és gyógyulások a neuroplaszticitás világából)
Barabási Albert László: Villanások (a jövő kiszámítható)

Támogatók: EMMI, NKA, 77 Elektronika