KARCOLT PIGMENT

Jurák Domonkos Gábor
 
Kiállítás megnyitó: 2017. június 21.  19:00 óra
A kiállítást megnyitja: Berta Ádám, író
Helyszín: Artus Stúdió
 
jdg meghivo kicsi web
 
 

A kiállítás 2010-16 között, olaj-vászon technikával készült festményekből válogat. Jurák Domonkos Gábor önálló, absztrakt útjának első hét évét mutatja be. A címben szereplő pigment arra utal, hogy a színek természetes, valódi anyagokból származnak, a karcolás pedig – azon túl, hogy a kiállított képekre jellemző technika – felidézi, hogy a bontó és építő eszközök a világban és a művészetben is mindig elválaszthatatlanok egymástól.

A kiállított képek, néhány kivételtől eltekintve, nonfiguratív ábrázolásokból indulnak ki. Bár egészen nem érik el a figuralitást, helyenként azzal határossá válnak. Egyfajta játékot kezdeményeznek a befogadó kreativitásával, hogy kibontakozhasson a látvány személyes, ösztönös értelmezése.

A festmények alaptémája a sokféleség és az abban jelenlevő motívumok összehangolása, különböző világok kapcsolódásai. Jurák Domonkos Gábor művészete folyamatosan új utakat kutat, arra törekedve, hogy mindezeket egy stílusba komponálja össze.

A hosszú ideig, olykor több éven keresztül készülő képek mikrostruktúrák és nagyobb szerkezetek összességét jelenítik meg, amelyekbe a saját élmények zárványként kerülnek be, máskor kicsapódnak vagy üledékként lerakódnak. Lassan kristályosodó tapasztalatok fuzionálnak minden egyes képen belül, a részletek viszonylataiban, illetve a különböző képeket összekötő asszociációk révén is.


Jurák Domonkos Gábor világképének aktív elemei olyan eltérő közegekből érkeznek, mint a buddhizmus, a taoizmus vagy a sámánizmus; személyiségfejlődésének lenyomata vibrálva tölti be a kiállított képek és a bennük rejlő érzések, gondolatok terét.


A kiállításmegnyitó alatt, a képek részleteiből összeállított videóanimáció lesz látható.

Beszédes Noémi - fotográfus, művészettörténész

 

A kiállítás megtekinthető július 31-ig a Stúdió nyitvatartási idejében.

www.jdg.hu