Debreczeni Márton: Egyenes labirintus

 
 

Az Egyenes labirintus egy olyan komplex esemény, mely átmenet a közösségi játék, a tudományos vizsgálódás, a színházi előadás, és a kalandtúra között, - egyszerre valóság modellezés és valóság transzformáció A város valóságát használjuk megfigyelésünk célpontjaként, díszletként, akciók helyszíneként, megelevenedő történetek mozgatórugójaként. A történéseket a nézők aktív résztvevőként, jelenlétükkel, döntéseikkel alakítják.

Az eseményhez több napig, naponta 3-4 órán keresztül a “Terminálnál” lehet résztvevő-nézőként csatlakozni.

A nézők egy terminálból indulva csillagtúra szerűen, egy időben járnak be különböző útvonalakat. A tájékozódásban, érzékelésben különféle technikai eszközök (szuperérzékeny mikrofon, zajszűrt fejhallgató, táblagép, telefon), audio guide, vizuális jelzések és maguk a szereplők segítik őket.

Az előadáshoz fejlesztendő telefonos applikáció hangfelvételeket, videókat játszik le a néző GPS pozícíójának megfelelően. Ezek a felvételek adják egy-egy útvonal, a történések gerincét, irányítják a figyelmet.

Az egyes útvonalakon járva a megfigyeléstől, a különböző helyzetekben való döntéseken, a közterületen való felfedezéseken át, egy lakásba, vagy autóba való bejutásig különféle minőségben lehet részt venni. Az esemény a kollektív és az egyéni narratívák összekapcsolására irányuló művészeti kutatás, melyben a résztvevő nézők egyszerre maguk a folyamat alanyai és az azt megfigyelő kutatók.

A “Terminál” az esemény központja, egyszerre a kezdő-, és a végpont, az újrakezdés, a biztonság és felszabadító megosztás tere.

 

Alkotók: Debreczeni Márton, Makkai Dániel