Kérész Művek_projekt

Kérész Művek

Egy előadás, mely egyazon napon megszületik, kiteljesedik, és meghal.

 

Minden Kérész Művek premier. A társulat művészei egy adott témára, egyetlen intenzív próbanap alatt hoznak létre egy új, egyedi, egyszeri és megismételhetetlen előadás-eseményt. Ami aznap este történik, az abban a formájában soha többet nem lesz látható.

 

A Kérész Művek sorozat minden estje szokatlan, izgalmas és kiszámíthatatlan esemény az alkotó-előadók és a nézők számára egyaránt. Nincs szinpad, nincs nézőtér. A nézők és művészek, mint egy kávéházban, asztaloknál ülve kötetlenül beszélgethetnek, miközben folyamatosan vizuális, zenei és színházi akciók történnek körülöttük.

A Kérész Művek meghatározhatatlan műfajára talán a „kortárs varieté” vagy „performansz-kocsma” lehetne a legjobb kifejezés.

 

Az Artus Kérész Művek performansz-kocsma sorozata 2010-ben indult útjára, 2016 végéig 46 epizódot mutattak be. Célja, hogy gondolatokban gazdag, formailag merész akciókkal élessze fel a „performance art” valódi szellemét, ahol a spontenaitás és a pontos kidolgozottság paradox módon, egyszerre érvényesül.

Az Artus társulat gyakran hív meg vendégművészeket egy-egy Kérész Művek est megalkotásához. A színház és tánc műfaján kívűl képzőművészek, zenészek, intermédia művészek, filmesek és programozók, olykor hazai vagy külföldi társulatok is kapcsolódnak a kreatív munkához.

 

Eddigi előadó és alkotótársaink a Kérész Művek sorozatban:

Bakó Tamás, Baló Dániel, Baranyai Imre, Bodóczki Antal, Boross Martin, Debreczeni Márton, Dombi Kati, Csató József, Fekete Dávid, Ferencz Kriszta, Fischer Balázs, Fodor Réka, Goda Gábor, Gold Bea, Halas Dóra és a Soharóza énekkórus, Hantos Násfa, Heppes Miklós, Ilka Rita, Izsák Szilvia, Julia Jakubowska, Jónás Vera, Kemény Rozália, Kertész Endre, Kiss Eszter, Kiss Krisztián, Kocsis Gábor, Körmendy Pál, Lipka Péter, László Lilla, Lukács László és a Kompánia Színházi Társulat, Makkai Dániel, Markovics Zita, Mayer Lili, Mayer Zita, Mándy Ildikó, Méhes Csaba, Mózes Zoltán, Nagy Ágoston, Nagy Csilla, Nagy Fruzsina, Nádor Tibor, Papp Gábor, Pelva Gábor, Philipp György, Porteleki Áron, Réti Anna, Sebestény Ferenc, Szalay Henriett, Téri Gáspár, Tucker András, Turcsány Villő, Veres Flóra, Virág Melinda

 

társulatok:

a thai Moradokmai Színházi Társulás (2012),

a koreai Noreum Machi zenekar, Art3 (2013),

a lengyel Teatr Jednego Wiersza (2014),

a török Ankara és Trabzon Nemzeti Színház tagjai (2015)

Közép Eruópa Táncszínház (2016)

a cseh Masakr Elsinor színház (2016)

Kompánia Színházi Társulat